Eplegele

Eplegele

Eplegele er en klassiker på norske hjemmekjøkken, spesielt i høsthøsten. Denne vakkert klare og juveltonede geléen er laget ved å småkoke epler sakte og søte juicen med sukker. Resultatet er en naturlig syrlig, litt søt syltetøy som passer perfekt til kjøtt, ost eller rett og slett på en skive ferskt brød. Hjemmelaget eplegele er også en populær gave rundt jul og en perfekt måte å konservere sesongens frukt på.

Eplegele

Eplegele

Course: Tilbehør og Sauser
Servings

4

Små krukker på 200-250 ml
Forberedelsestid

20

minutes
Koketid

1

hour 

15

minutes
Kalorier per spiseskje

50

kcal

Ingredienser

  • 2 kg epler (helst en blanding av syrlige og søte epler, hele med skall og kjerne)

  • Vann (nok til å dekke eplene, ca. 1,5 L)

  • Sukker (ca. 750g per liter silet juice)

  • Valgfritt: 1 ts sitronsaft eller noen få kvister rosmarin eller timian for subtil smak

Instruksjoner

  • Vask og hakk epler: Vask eplene godt og del dem i fire. Ikke skrell eller fjern kjerner disse inneholder naturlig pektin som hjelper geléen å stivne.
  • Kok frukten: Legg eplebitene i en stor kjele og hell i nok vann til å dekke dem. Kok opp, reduser deretter varmen og la det småkoke i ca 45 minutter, til eplene er myke og brutt ned.
  • Sil av juicen: Hell blandingen i en gelépose eller en fin sil dekket med osteduk. La det renne av seg over natten (ikke trykk eller klem, ellers kan geléen bli uklar).
  • Mål og søt: Mål den silte saften og sett den tilbake i en ren gryte. Tilsett 750 g sukker for hver liter juice. Du kan tilsette sitronsaft på dette stadiet for lysstyrke eller urter for infusjon.
  • Kok geléen: Gi blandingen et rullende oppkok og la den koke til den når innstillingspunktet (ca. 105°C, eller test med kaldplatemetoden).
  • Krukke og oppbevaring: Skum av eventuelt skum og hell geléen i steriliserte glasskrukker mens den er varm. Forsegl umiddelbart. La avkjøles ved romtemperatur, og oppbevar deretter på et kjølig, mørkt sted.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *