elggryte

Tradisjonell norsk elggryte

I hjertet av den norske villmarken, hvor skoger strekker seg milevis og vintrene er lange, er det få retter som fanger essensen av sesongen bedre enn elggryte. En rik og solid elggryte. Denne tradisjonsretten er en kjær klassiker i norske hjem, spesielt om høsten og vinteren når viltkjøttet er på sitt beste.

Elgkjøtt er magert, smakfullt og perfekt egnet for saktekoking. Kombinert med jordnære rotgrønnsaker, sopp og en kremet saus fylt med einer og timian, bringer denne gryten sammen smakene fra de nordiske skogene i en rustikk gryte. Servert med potetmos eller kokte rotgrønnsaker, er elggryte den ultimate komfortmaten med en vill vri.

Tradisjonell norsk elggryte

Tradisjonell norsk elggryte

Course: Kjøtt
Porsjoner

4

Forberedelsestid

20

minutes
Koketid

2

hours 
Kalorier

580

kcal

Ingredienser

  • 800 g elgkjøtt (kutt i skulder eller lapskaus), i terninger

  • 2 ss smør

  • 1 løk, finhakket

  • 2 fedd hvitløk, finhakket

  • 200 g sopp i skiver (f.eks. kantareller eller knappsopp)

  • 2 gulrøtter, i skiver

  • 1 pastinakk eller liten selleri i terninger (valgfritt)

  • 3 dl storfe- eller viltkraft

  • 2 dl tung fløte

  • 1 dl rømme

  • 1 ss tomatpuré

  • 1 ss mel (valgfritt, for jevning)

  • 1 ts knuste einebær

  • ½ ts tørket timian

  • Salt og pepper, etter smak

  • Frisk persille til garnering (valgfritt)

Instruksjoner

  • Brun kjøttet:
  • Varm opp smøret over middels høy varme i en stor gryte. Tilsett elgkjøttet i omganger og brun på alle sider. Fjern og sett til side.
  • Sauter grønnsaker:
  • Tilsett litt mer smør i samme gryte om nødvendig. Fres løken til den er myk, og tilsett deretter hvitløk, sopp, gulrøtter og pastinakk. Kok i 5–7 minutter.
  • Tilsett tomatpuré og mel (valgfritt)
  • Rør inn tomatpuré og mel for å dekke grønnsakene.
  • Deglaser og la småkoke
  • Hell i kraften og la det småkoke. Ha det brunede kjøttet tilbake i gryten. Tilsett einebær, timian, salt og pepper. Dekk til og la det småkoke i 1,5–2 timer til kjøttet er mørt.
  • Tilsett fløte og rømme
  • Rør inn den tunge fløten og rømme. La det småkoke i ytterligere 10–15 minutter til sausen tykner og smakene blander seg.
  • Tjene
  • Pynt med fersk persille og server varm med potetmos, kokte poteter eller rustikke rotgrønnsaker.

Sjekk andre lignende oppskrifter til elggryte

Langtidsstekte nakkekoteletter

Spanske Kjøttboller

Elgkjøtt med fløte og rødvinsaus



Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *