Lammerull

Lammerull – Tradisjonelt norsk rullet lam

Lammerull er en klassisk norsk rett laget av beinfritt lammebryst, krydret med krydder, rullet stramt og forsiktig putret. Når den er presset og avkjølt, serveres den i tynne skiver som et smakfullt pålegg. Det er et fast innslag på det norske julebordet og et elsket stykke kulinarisk arv.

Her er en tradisjonell og hjertevarm oppskrift på norsk lammerull, en kjær rett med dype røtter i norsk matarv. Lammerull, som vanligvis nytes i julen, påsken, eller serveres som et smakfullt kjøttpålegg på smørbrød, kombinerer krydret, rullet lammebryst med aromatiske krydder for et mørt, velsmakende resultat som passer vakkert til rugbrød, sylteagurk eller sennep. Denne tilberedningsretten er en sann feiring av nordisk tradisjon.

Lammerull – Tradisjonelt norsk rullet lam

Lammerull – Tradisjonelt norsk rullet lam

Course: Høytid, Jul
Porsjoner

10

servings
Forberedelsestid

30

minutes
Koketid

2

hours 
Kalorier

300

kcal

Ingredienser

  • 1,2–1,5 kg beinfritt lammebryst (med eller uten skinn)

  • 1–1,5 ss grovt salt

  • 1 ts knust svart pepper

  • 1 ts malt ingefær

  • ½ ts malt nellik

  • 1 ts tørket timian (valgfritt)

  • 2–3 ark gelatin (valgfritt, for fastere tekstur)

  • Slaktergarn og en stor nål (eller spyd)

Instruksjoner

  • Forbered kjøttet:
  • Legg lammebrystet flatt med innsiden opp.
  • Klipp til et pent rektangel og bank det lett for jevn tykkelse om nødvendig.
  • Hvis du bruker gelatin, bløtlegg du arkene i kaldt vann i 5 minutter, klem ut overflødig vann, og fordel dem over kjøttet.
  • Krydder:
  • Bland salt, pepper, ingefær, nellik og timian i en liten bolle.
  • gni krydderblandingen sjenerøst over kjøttsiden.
  • Rull og slips:
  • Rull lammebrystet stramt fra kortenden til en stokk.
  • Sy kantene sammen med en kjøttnål og fest rullen med hyssing.
  • Pakk godt inn i et rent kjøkkenhåndkle eller osteduk og knyt en gang til.
  • Posjer forsiktig:
  • Legg rullen i en stor kjele med kokende vann (rundt 80–90°C).
  • Tilsett smakstilsetninger som laurbærblad, løk og pepperkorn til vannet om ønskelig.
  • La det småkoke i 2 timer, ikke kok kraftig.
  • Trykk og kjøl ned:
  • Fjern rullen og legg den mellom to skjærebrett eller i en presse med en vekt på toppen.
  • Avkjøl i kjøleskapet i minst 12 timer for å stivne.

Sjekk andre juleoppskrifter

Bringebærkjeks

Serinakaker med perlesukker


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *